Het jaar 2000 was het jaar waarin Nederland 55 jaar vrijheid vierde. 55 Jaar sinds de geallieerden tegen een grote prijs de Duitsers het land uit joegen. 55 Jaar sinds in hotel De Wereld in Wageningen de capitulatie van Duitsland werd ondertekend en daarmee de vrede voor Europa begon. De Tweede Wereldoorlog en een zware tijd van bezetting was voorbij.
In het jaar 2000 werd in Nederland 55 jaar bevrijding gevierd. Dit was voor het stichtingsbestuur van de Internationale Rijntaptoe de reden om de Rijntaptoe een thema mee te geven. Marchingband Management werd benaderd om speciaal voor deze gelegenheid en voor het programma onderdeel Bevrijding een bijzondere band op te richten. Deze band zou gestoken zijn in geallieerde uniformen uit de Tweede Wereldoorlog en moest muziek spelen uit diezelfde periode.


__________________________________________________________________________

35 Speciaal geselecteerde en ervaren muzikanten werden benaderd. Een groot aantal van hen waren oud militairen welke ervaring hadden met traditionele militaire marsmuziek. Deze ervaring hadden zij opgedaan in diverse militaire fanfares en tamboerkorpsen. Muziek werd bijeen gezocht en authentieke Canadese battledresses werden gevonden. Aldus ontstond de Band of Liberation Army Band.  
De bedoeling was dat de Band of Liberation een eenmalig optreden zou verzorgen tijdens de Internationale Rijntaptoe, editie 2000, in het kader van de bevrijding. Echter door het grote succes van het optreden bij het grote publiek en de sfeer tijdens de repetities, die menig oud-militair terug doet denken aan de eigen al dan niet muzikaal ingevulde diensttijd, zorgde ervoor dat er stemmen opgingen om de Band of Liberation een volwaardig bestaan te geven. Het repertoire is inmiddels flink uitgebreid en bestaat niet alleen uit oude marsmuziek. Ook nummers van Glenn Miller, Vera Lynn en vele prachtige koralen worden door de band ten gehore gebracht, uiteraard alles in de stijl van de periode rond de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels zijn diverse veteranenorganisaties op de hoogte van de Band en is zij een graag geziene gast op de diverse evenementen voor veteranen. Vele veteranen uit binnen- en buitenland hebben de Band of Liberation in hun hart gesloten. Een opmerking van een veteraan die tijdens het defilé op 5 mei enige jaren geleden voor de Band in de houding sprong, blijft vers in het geheugen van de deelnemers hangen: “Alle bands hier zijn leuk, maar jullie dragen onze uniformen en spelen onze muziek. Jullie zijn ons!” Een groter compliment is niet denkbaar. Zo heeft de Band of Liberation haar sporen ruimschoots verdiend en is een bekend gezicht geworden tijdens het bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei, waarbij door veteranen elk jaar opnieuw speciaal om de Band of Liberation gevraagd wordt. Vele andere grote en kleine bevrijdingsevenementen, herdenkingen en parades zijn opgeluisterd door de Band of Liberation. Zoals de enorme parade in West Brabant in oktober 2004, waaraan naast de Band of Liberation ook vele Amerikaanse veteranen van de 101st Infantry Division “Timberwolf” en 250 militaire voertuigen van Keep Them Rolling deelnamen. Zo is de Band een uniek gebeuren binnen de Nederlandse muziekwereld.  

Tegenwoordig is de Band of Liberation nog steeds springlevend. Het aantal deelnemers is er niet minder om geworden en de Band is een veelgevraagde gast op diverse parades, herdenkingen, taptoes, en wat dies meer zij. Naast de drukke werkzaamheden in het kader van 60 Jaar Vrijheid ziet de Band ook nog kans om het jubileumjaar 2005 uitbundig te vieren worden met onder andere de opname van haar eigen CD. Deze op 23 april 2005 gepresenteerde CD met als titel “Meet the Gang” is gevuld met nostalgische muziek die vooral de ouderen onder ons nog eens terug doet denken aan de tijd dat de Canadezen de steden binnenreden. Muziek die “Meet the Gang” een feest van herkenning maakt. Bovendien produceerde de band in 2008 een tweede album getiteld: "Music for Veterans". Deze unieke CD's zijn verkrijgbaar via deze website.

Een ander absoluut hoogtepunt in de geschiedenis vond plaats in het voorjaar van 2008.
Voor het eerst stond de "Band of Liberation" op het programma van het Duitse Taptoecircus "Musikparade". Temidden van diverse militaire korpsen uit 7 verschillende landen heeft de band hier in drie dagen tijd de harten van het publiek en de organisatie gestolen.
De reacties waren ook hier overweldigend, de organisatie liet onmiddellijk weten de band ook in 2009 voor meerdere weekends te willen boeken.

Het jaar 2020 had een feestelijk jaar moeten worden met het 20 jarig bestaan als hoogtepunt.
Helaas gingen de feestelijkheden niet door vanwege de Covid19 pandemie.
Maar de Band of Liberation knokt zich een weg naar betere tijden, en we hopen u binnekort weer
te mogen ontmoeten op een van de mooie evenementen.

Het geheel staat onder de vakkundige leiding van majoor J.C. Dubbelaar en kapitein S. Dubbelaar. Deze dragen er zorg voor dat hun mensen elke keer weer op scherp staan zodat elk optreden verzekerd is van perfectie.